Hogyan neveljünk vállalkozónőket

A mesékben hol vannak a jó vezetők?

Mesét olvasni kell. Szerencsére én is szeretem a meséket és a lányom is, ezért tényleg kicsi (értsd amikortól már lekötötte az olvasás, kb amikor elkezdett beszélni) kora óta mindennap olvasok neki minimum esti mesét, van amikor napközben is sor kerül rá, ez persze inkább csak hétvégén. Minden pszichológussal és nevelési szakértővel ezért maximálisan egyetértek abban, hogy a mese olvasás mennyire fontos, Vekerdy egyik cikkében azt írta, hogy aki mindennap hall mesét az iskolás korára 1,5 évvel lesz fejlettebb értelmi szinten, mint az aki nem hall mesét (bele nem értve a TV-ben látott meséket). Ezt persze nyilván nehéz ellenőrizni, de az biztos, hogy a lányom gyönyörűen, választékosan, szép kiejtéssel beszél, beszédhiba nélkül, folyékonyan ki tudja fejezni magát és imád beszélni konkrétan állandóan beszél. Na ebből van is probléma az oviban, mert ott az ilyen gyerekeket nem szeretik, na de erről majd egy másik bejegyzésben írok. Most a téma a mese.

Szóval tényleg mindennap meseolvasás van, ha egy nap kimarad(na), akkor azt hiányolja a lányom, annyira, hogy tavaly szilveszterkor meg volt neki engedve, hogy fennmaradjon ameddig csak akar és mivel buli volt, volt több gyerek is, ezért fél 3-ig rohangáltak, amíg mindenki elment és lefeküdtünk. Én már,  mint a hulla olyan voltam nyilván, erre a lányom kitalálta, hogy olvassak mesét éjjel fél 3-kor, mert nem tud elaludni különben…..

Na szóval mi is a helyzet a mesékkel. Minden mese tanmese is egyben, még az is, amelyiket nem annak szánják, de mindegyiknek van valamilyen üzenete. A legtöbb mesében a főszereplő mindig valami sajnálatra méltó figura, elvesztette az anyját (ezt bírom, hogy a legtöbb mesében az anya hal meg), vagy elhagyták, vagy elkóborolt, vagy valami nagy szerencsétlenség éri, vagy jön a gonosz, egyebek. Persze a végén mindig jön a megmentő, győz a jó és méltó büntetését elnyeri a rossz, de olyan mese sosincs, amiben van egy erős főszereplő, mondjuk egy kislány, aki valamilyen célt kitűz maga elé és a mese arról szól, hogy ezt a célt hogyan tudja elérni. Mondjuk a fehér lovon királyfi segítsége nélkül önerőből:-)

Ha mégis van ilyen mese, kéretik kommentbe beírni

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!